Sunday, 15 February 2009

Världens godaste semlor

Min kära vän Fia bakar världens godaste semlor och jag bara måste dela med mig av receptet som delvis kommer från bakboken Sju sorters kakor:

Semlor:
ca 12 st

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg (kan uteslutas)
½ tsk hjorthornsalt
1-2 tsk kardemumma
knappt 1 liter vetemjöl


Smält smöret, häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt salt, socker, kardemumma, degspad och ägg. Blanda i hjorthornsalt och mjöl efter hand och arbeta degen blank och smidig. Låt degen jäsa i minst 40 min. Degen skall nå dubbel storlek. Knåda degen väl när den jäst klart och baka ut till små runda bullar som läggs på bakplåtspapper. Jäs dem väl igen i ca 40 min under bakduk. Du kan kontrollera om degen är färdigjäst om degen åker upp igen när man trycker på den. Pensla med  mjölk eller ägg när jäsningen är klar. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader (varmluft 200 grader) tills de fått färg i ca 10 min.

Det går bra att baka bullarna i förväg och frysa in!

Fyllning:
vispad grädde
mandelmassa
röd karamellfärg


florsocker till garnering


Skär av locket på bullarna och gröp ur lite i mitten. Rör ihop mandelmassan med lite vispad grädde och det urgröpta brödet till en porös fyllning. Droppa i önskad mängd karamellfärg. Garnera med siktat florsocker.

No comments: